PAM Awards 2017 - Single Residential - Gold

PAM Awards 2017 - Building of the Year

Jury's Citation - The villa converse eloquently with the idyllic forest and responds climatically to the setting despite its brutal outlook. Hard on the external appearance, it transforms and opens up dramatically towards the woodlands while unravelling the charming and delightful ambience of a retreat within.

TYPE: Single Residential CLIENT: Twinkle Villa Sdn Bhd LOCATION: Janda Baik, Pahang, Malaysia STATUS: Completed 2017 PROJECT LEADER: CY CHAN Associate Director in-charged: KeeYen TEAM: TingHooi, ChienHui, Haznee, Loo C.C Photo by: Lawrence Choo

PROJECT DESCRIPTION : A private retreat which was originally planned for a retired owner and somehow it became a sanctuary that is used for vacations, recreation, arts performing, and an art gallery. From the street, the house is hidden. One could only see nature’s pathway and trees while approaching to the house. The house is a studied composition of lines and edges – a striated, gravity-defying C-shaped box of volume perched lightly on top of natural slope. On one side, a raw concrete wall rises above building height – it is the façade of house that also visually separates the natures and interior. The main spaces are visually extended to the outdoors via borrowed views. The generous natural wilderness is co-opted into the living platform – an open platform without any vertical planes. The dining room tucked next to the open kitchen, is a glass box within the large C-shaped volume. An art gallery, an open space for gathering, demarcated only by full-height sliding glass doors, is turning out as bright as a lantern at night from its entire spatial composition.